Print - 07-09-2019
LANDMÆND HAR MINDRE RISIKO FOR KRÆFT
Pesticider kobles til kræftrisiko og forbydes i hobetal, imens man skælder ud på ganske små mængder der forekommer i drikkevand og fødevarer.
Men hvis pesticider virkelig udgør sådan en stor risiko mht kræft, så må landmænd jo have en markant højere risiko for at få kræft, i og med de håndterer stofferne i koncentreret form dagligt og måske ikke har ry for at være alt for påpasselige mht værnemidler.
Det er bare ikke tilfældet.
Kun indenfor læbe-kræft og hodgekins sygdom har landmænd forhøjet risiko for kræft i forhold til gennemsnittet.
Men ser man på:
- galde og blærekræft
- tyktarmskræft
- spiserørskræft
- mundkræft
- bugspytkirtelkræft
- næse- og bihulekræft
- strubekræft
- lungekræft
- nyrekræft
- nyrebækken og urinrørskræft
- urinblærekræft
- modermærkekræft (melanom)
- hudkræft (non-melanom)
- leukæmi
har folk der arbejder med landbrug MINDRE risiko.
Imens de for f.eks:
- endetarmskræft
- leverkræft
- mavesækkræft
- tyndtarmskræft
- testikelkræft
- non-hodgekins lymfom
har gennemsnitlig risiko for kræft.
For den meget udskældte non-hodgekinslymfom som man i årtier har forsøgt at koble til RoundUp, er det kun gummi-industrien der skiller sig markant ud.
Og landmænd placerer sig da også helt i TOP på den gruppe af erhverv hvor der er flest FORMINDSKEDE FOREKOMSTER.
Ser man desuden på naturligt forekommende stoffer som arsen, der jo tillades i 50 x højere mængder end pesticider i drikkevandet, kobles det til øget risiko for kræft i hud, urinblære, nyre, prostata, lever og mavesæk. Men det har vi jo snakket om :-)
Bragt på FB 21.6.2019
Kilde:
https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/3/1563/1385430092/kraeftogerhvervidanmark.pdf