Flere honningbier end nogensinde før

I EU skal der snart være afstemning om fortsat godkendelse af neonikotinoider til f.eks. bejsning af rapsfrø - noget der er vigtigt for at sikre et godt udbytte med lav risiko for at skulle så om.

Et af afgumenterne fra de grønne organisationer for at forbyde neonikotinoider - som de kalder bidræber - skulle være at bierne i verden er i fare for at uddø.

Problemet med den påstand er bare, at det ikke er korrekt. Antallet af bistader i verden har aldrig været højere - og honningproduktionen er ligeledes rekord høj. Se f.eks. data fra FAOSTAT herunder.

Men det er de vilde bier, lyder argumentet så. De har det hårdt. Og det kan der måske nok være noget om. For når der er flere og flere produktionsbier til honningproduktion konkurrerer disse med de vilde bier om føde - og det presser naturligvis de vilde bier. Ligeledes slæber mange af produktionsbierne rundt på snyltere som varroamider og vira som svækker eller dræber bierne - men i bistaderne bekæmper man disse problemer med kemi (også hos de økologiske), og det gør at produktionsbierne klarer sig igennem uden for store tab. Men anderledes er det for de vilde bier hvis de smittes. De må klare sig selv.

Så alt i alt virker det uovervejet at forbyde et effektivt middel som neonikotinoider på baggrund af falske forudsætninger og begrundelser der ikke holder. Samtidig er manglen på gode alternative midler til neonokotinoder et problem - for det vil reelt betyde at landbruget kan blive tvunget til at sprøjte med meget mere skadelige midler, hvis neonikotinoiderne forsvinder fra markedet.

Så jeg håber at det bliver fornuften der vinder i EU, når nu afstemningen finder sted i næste uge. Når så en gang der findes et bedre alternativ end neonikotinoider, kan de forbyde midlet. Men indtil da, vil det være en dårlig løsnig. Særligt fordi erfaringerne har vist, at bierne ikke har fået det bedre i lande hvor man har prøvet den metode.

Kilder:
FAOSTAT Vilde kontra honningbier Neoniks i DK Mst.dk Honningproduktion Neoniks og bidød
Growz ApS - Tlf: 28 11 15 51 - E-mail: info@growz.dk